top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMisa Team

Non-paraben καλλυντικά: όλες οι απαντήσεις!

Τα parabens ή para-bens ή για τους χημικούς para-hydroxy-benzoates είναι συνθετικά συντηρητικά που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των εστέρων. Τα parabens χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως τα καλλυντικά, τα σαμπουάν, οι λοσιόν, τα αποσμητικά, οι οδοντόπαστες, τα προϊόντα ενυδάτωσης, τα προϊόντα ξυρίσματος και άλλα παραπλήσια προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα μας.

Είναι συνθετικά, παρασκευάζονται δηλαδή στο εργαστήριο, διαθέτουν πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, έχουν πολύ μικρό κόστος και αποδομούνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Τα parabens έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας, ζυμών και μυκήτων μέσα στα καλλυντικά σας και μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.


Εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει αν ένα προϊόν περιέχει parabens, απλά ελέγξτε στα συσταστικά για το πρόθεμα “paraben”. Τα parabens μπορούν και μιμούνται τις ορμόνες στο σώμα μας, προκαλώντας διαταραχές στις λειτουργίες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Τα τελευταία χρόνια χάρη στην ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου, υπάρχει μια γενικότερη τάση των καταναλωτών για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.


Προβλήματα που μπορεί να προκληθούν


Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τα parabens είναι ότι όχι μόνο διαπερνούν το δέρμα, εισέρχονται στο αίμα και παραμένουν στον ιστό, αλλά μόλις εισέλθουν στο σώμα, αυτά τα χημικά μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων.

Τα οιστρογόνα είναι σεξουαλικές ορμόνες που επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος - τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Οι πιθανές παρενέργειες είναι οι εξής:

• Επηρεάζουν την επιδερμίδα, προκαλούν φλεγμονές, προάγουν την πρόωρη γήρανση και προκαλούν αλλεργίες.

• Επηρεάζουν τη γονιμότητα, εξασθενεί η σεξουαλική συμπεριφορά και η σεξουαλική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

• Διαταράσσεται το ενδοκρινικό σύστημα.

• Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, της μήτρας, των ωοθηκών και του δέρματος.


Απέφυγε τα parabens


Τα parabens στα καταναλωτικά προϊόντα είναι εύκολο να εντοπιστούν, διότι όλα τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Δυστυχώς στην αγορά καλλυντικών κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που περιέχουν χημικά συντηρητικά και καλό θα ήταν να είσαστε πιο προσεκτικοί στην επιλογή και την αγορά των καλλυντικών και των προϊόντων ομορφιάς.

Όλα τα καλλυντικά και τα σαπούνια Misa φτιάχνονται με απόλυτο σεβασμό στη φύση, χωρίς parabens ή χημικά ή άλλες συνθετικές ουσίες.




97 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page