top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMisa Team

Οδηγίες ατομικής υγιεινής: πλύσιμο των χεριών.

Έγινε ενημέρωση: 21 Μαρ 2021

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις με τον κορωνοιό (και τονίζουμε το με αφορμή καθώς πρέπει πάντα να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής) σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να αναφέρουμε μερικά πράγματα που αφορούν το πλύσιμο των χεριών.


Να χρησιμοποιώ πλάκα σαπούνι ή υγρό κρεμοσάπουνο ;

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό,υπάρχει διαφορά στη απομάκρυνση ρύπων από τα χέρια (Πχ. λιπαρών στοιχείων,ιδρώτα κλπ) και στην απομάκρυνση των μικροβίων. Τα απλά κρεμοσάπουνα,χωρίς αντιμικροβιακούς παράγοντες δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μικροβίων όσο η πλάκα που λόγω του αλκαλικού της pH δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.Συνεπώς αν προτιμάμε για λόγους χρηστικότητας τα υγρά σαπούνια πρέπει να προσέχουμε αν υπάρχει ένδειξη αντιμικροβιακής δράσης.

Αντιθέτως ακόμα και τα πιο απλό σαπούνι πλάκα έχει αντιμικροβιακή δράση.


Πόσο χρόνο πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Μια διαδικασία που αφορά την προστασία του οργανισμού μας και των γύρω μας,ακόμα και αν φαίνεται τόσο απλή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα.Συνίσταται να πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα,δίνοντας έμφαση σε φαινομενικά αθώες περιοχές (στην πάνω επιφάνεια,ανάμεσα στα χέρια και στα νύχια.)


Έχει σημασία η θερμοκρασία του νερού;

Σίγουρα σε μια θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών πεθαίνουν αρκετά μικρόβια.Όμως δεν είναι σκόπιμο να καιγόμαστε κατά το πλύσιμο.Συνεπώς ανάμεσα στις ανεκτές θερμοκρασίες δεν υπάρχει κάποια καταλληλότερη.Το σημαντικό είναι να αισθανόμαστε άνετα όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας ώστε να μπορούμε να τα τρίψουμε για το απαραίτητο χρονικό διάστημα.


  • Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

  • Πριν και μετά την τουαλέτα.

  • Πριν από κάθε γεύμα και πριν το μαγείρεμα.

  • Όταν μπαίνουμε σπίτι.

  • Αφού πιάσουμε χρήματα,κλειδιά,παπούτσια,σκουπίδια κλπ


Είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε με το πλύσιμο,καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία αφού θα απομακρύνουμε τα λιπίδια του δέρματος μας και επομένως στη δημιουργία αμυχών στο δέρμα.Έτσι το δέρμα μας θα είναι ευάλωτο σε μολύνσεις. Σε περίπτωση που απαιτείται πολύ συχνό πλύσιμο (λόγω εργασίας,επαφή με βρέφη κλπ) είναι απαραίτητη η ενυδάτωση των χεριών ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.





137 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page